DVD Sveti Đurđ

DVD Sveti Đurđ – središnje Društvo od interesa za Općinu Sveti Đurđ

Začetnik vatrogasnog pokreta u ovom kraju bio je Konrad Klingspoegel, učitelj u mjesnoj školi. Okupivši istomišljenike među mještanima svih sela tadašnje župe, počela su se osnivati dobrovoljna vatrogasna društva u svim selima našeg kraja. Godine 2007. proslavljena je 110. obljetnica osnutka DVD-a Sveti Đurđ, no pojedini zapisi o povijesti ovog kraja, kao i iskazi najstarijih živućih članova društva, govore kako je Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveti Đurđ neslužbeno osnovano čak daleke 1874. godine. Godina 1897. danas se službeno vodi kao godina osnivanja Društva, a razlog tome je “stara šprica” kako se od milja naziva trenutačno najstarije vozilo Društva, odnosno potpuno očuvana zaprežna ručna štrcaljka koja se danas čuva u prostorima Općine Sveti Đurđ, a proizvedena je 1897. godine.

Društvo je svoju prvu štrcaljku kupilo 1877. godine, a već spomenutu drugu «špricu» kupilo je 1897. godine. Godine 1879. izgrađeno je i prvo vatrogasno spremište. Uslijed njegove dotrajalosti i potrebe za većim prostorom, 1942. godine srušeno je staro i izgrađeno novo spremište koje predstavlja okosnicu današnjeg vatrogasnog doma. Do početka 30-tih godina 20. stoljeća Društvo djeluje u okviru Vatrogasne župe Varaždinsko-Međimurske, kao i sva ostala vatrogasna društva s ludbreškog područja, a početkom mjeseca ožujka 1933. godine osniva se Vatrogasna župa Ludbreg sa sjedištem u Ludbregu. Spomenutoj organizaciji pristupaju sva vatrogasna društva s ovog područja, uključujući i DVD Sveti Gjurgj (tadašnji naziv Društva).

Stara zaprežna štrcaljka DVD-a Sveti Đurđ iz 1897. godine

1962. godine ručna štrcaljka zamijenjena je prvim agregatom tipa “Savica” koji je još i danas u ispravnom stanju. Snažniji agregat “Magirus”, nabavljen je 1974. godine, a u to je vrijeme pod vodstvom Franje Bahata obavljeno i postavljanje prirodne hidrantske mreže po cijelom selu. U skladu sa zahtjevima vremena, 1977. godine kupljeno je kombi vozilo marke “IMV”. U to je vrijeme, poglavito zahvaljujući tadašnjim vodećim dužnosnicima Društva, Josipu Bahatu i Franji Orloviću, počelo i posebno poglavlje u povijesti DVD-a Sveti Đurđ koje zauzimaju veliki uspjesi postignuti na natjecanjima. Dovoljno je spomenuti stotinjak pehara koji danas rese prostorije vatrogasnog doma.

Veterani DVD-a Sveti Đurđ na proslavi 100. obljetnice DVD-a Sveti Đurđ 1997. godine (slijeva na desno: Ivan Bahat, Slavko Kovačić, Ivan Stančin, Stjepan Zlatar, Josip Kovačić, Florijan Sinković, Imbro Kuharić, Josip Kraljić, Stjepan Tkalec, Đuro Kuharić, Franjo Bahat, Franjo Kovaček)  

Ustrojem nove Općine Sveti Đurđ 1993. godine, izuzetno su porasle zakonom utvrđene operativne obveze Društva. Kao općinskoj postrojbi Općina Sveti Đurđ 1995. je godine nabavila rabljeno navalno vozilo marke “Magirus”, a koje je do njegove prodaje 1999. godine korišteno za sve potrebne poslove iz domene rada središnje općinske vatrogasne postrojbe.

Godine 1997. vrlo uspješno je organizirana proslava 100. obljetnice osnutka Društva, a među stvarima koje su iznenadile više od 200 okupljenih vatrogasaca bila je i ona o objavljenom opširnom članku o DVD-u Sveti Đurđ u okviru časopisa “The National Fire & Rescue”, vodećeg nacionalnog vatrogasnog glasila u SAD-u. Članku tadašnjeg tajnika Društva Stjepana Kovačeka slijedile su čestitke povodom obljetnice osnutka Društva od vatrogasnih organizacija iz cijelog svijeta. Na proslavi je primljen i novi barjak Društva, zamijenivši tako prvi nabavljen 1979. godine.

Detalj s proslave 100 godina DVD-a Sveti Đurđ 1997. godine
Detalj s otvaranja natjecanja “Dravski kup” u Svetom Đurđu 2009. godine

Već 5. svibnja 1997. godine DVD Sveti Đurđ pokrenuo je svoje prve vlastite stranice na World Wide Webu, postavši tako prvo dobrovoljno vatrogasno društvo u jugoistočnoj Europi sa svojim vlastitim domom na Webu (www.dvd.hr).

U sklopu obilježavanja Dana vatrogastva za 1998. godinu, održana je promocija “Vatrogasnog glasnika“, glasila DVD-a Sveti Đurđ koje je nastalo kao plod želje da se Društvo prigodnim poklonom zahvali mještanima Svetog Đurđa i okolice za potporu tijekom cjelokupnog povijesnog razvoja Društva. Iste je godine i pokrenuto tradicionalno vatrogasno pozivno vatrogasno natjecanje na kojem se svake godine okupljaju vatrogasci iz sjeverozapadne Hrvatske, danas poznato kao “Dravski kup“.

Članovi odjeljenja mladeži DVD-a Sveti Đurđ nakon nastupa na jednom od natjecanja tijekom prošle sezone

Temeljem vrlo prijateljskih i kolegijalnih odnosa izmedu čelnika Društva i britanskih vatrogasaca, gospodin Lord Gary Slegg, predsjednik humanitarne organizacije “Operation Florian” (regija Jug) posjetio je Sveti Đurđ krajem mjeseca lipnja 1998. godine.
DVD Sveti Đurđ od te je godine punopravno pridružen član Britanske vatrogasne zajednice. Novi posjet izaslanstva britanskih vatrogasaca ostvaren je 1999. godine, a tom je prigodom u Svetom Đurđu organizirana svečanost “Operation Florian – Sveti Đurđ ’99”, odnosno  primopredaja doniranog navalnog vatrogasnog vozila “Dennis RS 133” (popularnog “Denisa”). Tom je prigodom u Svetom Đurđu boravilo mnoštvo državnih uglednika iz političkog života, vatrogastva i kulture.

Navalno vozilo “Dennis” pristiglo kao donacija iz Velike Britanije 1999. godine 

Uspješan nastavak stoljetne tradicije
Recimo kako Društvo danas ima središnju vatrogasnu postrojbu za područje općine, bilježeći prosječno 15-tak različitih intervencija godišnje. Uz navalno vozilo iz donacije, Društvo je 2004. godine nabavilo kombi vozilo marke Mercedes. Složenost vatrogasne struke iziskuje konstantno osposobljavanje i tehničko usavršavanje. Stoga raduje činjenica kako je veliki broj članova posljednjih godina završio visoke stupnjeve osposobljavanja.

U kadrovskom pogledu, Društvo je posljednjih nekoliko godina znatno pomlađeno, uključujući i cjelokupno vodstvo, a čime je prosječna starosna dob operativne postrojbe spuštena na zavidnih 30-tak godina. Među 82 člana djeluje i 30-tak mališana, kao i muško te žensko seniorsko natjecateljsko odjeljenje. S obzirom na rad Društva sve do početka druge polovice 20. stoljeća,  kada se broj članova kretao od 15 do 20, trenutna situacija glede članstva može se smatrati zadovoljavajućom.

Aktualne aktivnosti Društva usmjerene su prije svega na izgradnju novog objekta odnosno Vatrogasnog doma, s obzirom da je već dotrajali objekt starog spremišta iz 1942. godine srušen sredinom 2010. godine.

Rezultati koji se postižu u svim aktivnostima zalog su vjeri u uspješnu budućnost jedne od najstarijih vatrogasnih organizacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na čast svim dosadašnjim generacijama članova Društva, ali i ponos svim mještanima o čijoj sigurnosti danas skrbe i skrbiti će članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveti Đurđ.

Članstvo DVD-a Sveti Đurđ na proslavi 110. obljetnice osnutka društva 2007.god.

Podaci o udruzi:
Naziv: Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveti Đurđ
Skraćeni naziv: DVD Sveti Đurđ
Sjedište: Preloška 2, Sveti Đurđ
Registarski broj: 05000085
Matični broj: 03052141
OIB: 12532380373
Žiro račun: 2386002-1110037088
Kontakt telefon: 098/672-911 (Dragan Mikulić, predsjednik), 098/917-5077 (Miroslav Bahat, zapovijednik), 095/890-0842 (Antonio Kovaček, tajnik)
Telefoni za dojavu: 193 – Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 – Centar 112 – Varaždin
E-mail: dvd@dvd.hr
Web stranica: http://www.dvd.hr