SPORT

Sport na području općine Sveti Đurđ ponajviše počiva na aktivnostima pet nogometnih klubova. Nogomet je u svakom slučaju najmasovniji, najpopularniji te jedan od najstarijih i najkvalitetnijih sportova. U Hrvatskoj se igra od 1880. U ludbreškom kraju nogomet se igrao još prije prvog svjetskog rata, a prvi klub, NK »Podravina« Ludbreg osnovan je još daleke 1919. godine, pa je nedavno svečano obilježena i 90. obljetnica organiziranog nogometa u našem kraju. Tek nešto kasnije, 1927. godine, osniva se i nogometni klub u Malom Bukovcu, kasnije u Apatiji, a početkom tridesetih godina na tom području djeluje već gotovo desetak nogometnih klubova (Ludbreg, Mali Bukovec, Martijanec, Poljanec, Globočec, Apatija, Sveti Đurđ, Selnik, Sigetec, Slokovec).
Nogomet i nogometna igra zaokupila je pozornost mladih i brojnog gledateljstva svih ovih godina i nikada nije postajala suvišnom, a kamoli dosadnom. Naprotiv, uvijek je iznova okupljala ljude i pružala im nove užitke u neposrednom igranju nogometa ili u gledanju nogometnih utakmica. Recimo i kako su aktivnosti ovih klubova najizraženije tijekom ljetnih mjeseci kad svaki klub organizira pozivne nogometne turnire, okupivši na taj način veliki broj ekipa i navijača.
Znatan dio podataka o nogometnim klubovima preuzet je iz knjige “Lopta je okrugla” autora Franje Vrtuleka (izdana 1995. godine).

U nastavku navodimo linkove na podstranice s povijesnim pregledom rada naših nogometnih klubova: 

  • ŠNK “Drava-Ajax” Sveti Đurd,
  • ŠNK “Radnički” Hrženica,
  • ŠNK Karlovec,
  • NK “Podravac-Kitro” Sesvete,
  • NK Struga.

Aktualne rezultate naših nogometnih klubova možete pogledati na web stranicama Županijskog nogometnog saveza Varaždin Nogometnog središta Ludbreg.

Uz nogometne kubove, na području općine aktivni su i brojni pojedinci koji u raznim sportovima postižu zavidne rezultate. U nekoliko redaka pokušat ćemo vam približiti aktivnosti i uspjehe sljedećih sportaša:

  • Dino Kovačić  (Sveti Đurđ) – juniorski prvak Hrvatske, Mađarske i Slovenije u speedwayu (2010. godine),
  • Tihomir Bendelja (Hrženica) – svjetski, europski i državni prvak u twirlingu te prvi hrvatski “Supertalent” u TV showu TV Nove (2009. godine).
  • Iva Gerić (Hrženica) – uspješna hrvačica iz Hrženice
  • Lucas Vuković – osvojena zlatna medalja u Poljskoj