NK “Drava-Ajax” Sveti Đurđ – Luka – Komarnica

Ime kluba: NK “Drava-Ajax“ Sveti Đurđ – Luka – Komarnica

Adresa: Ljudevita Gaja 9, 42233 Sveti Đurđ
OIB: 14500655236
Kontakt: 098/483-715 – Dražen Kosec
Službeni e-mail: snkdrava@gmail.com
Predsjednik: Dražen Kosec
Tajnik: Karlo Kosec
Godina osnivanja: 04.07.1934.

POVIJEST KLUBA

Nogometni klub Drava iz Svetog Đurđa tijekom srpnja 2009. godine obilježio je 75. obljetnicu svog osnutka. Drava je osnovana 1934. godine pod imenom Sportski klub Nada. Osnivač Sportskog društva »Nada«, iz kojeg je izrastao današnji Nogometni klub »Drava« Sveti Đurđ je Franjo Špoljarić, postolarski radnik koji je zanat učio u Bjelovaru i tamo se susretao s novom nogometnom igrom. Svoje oduševljenje za nogomet doni oje u svoje selo i sa svojim vršnjacima osnovao klub. Duga je lista osnivača i igrača SD »Nada« Sveti Đurđ: najagilniji Franjo Spoljarić, zatim Stjepan Mikulić, Vinko Ivančić, Josip Tkalec, August Orlović, Ferdo Majcen, Antun Petrošanec, Stjepan Petrošanec, Franjo V. Horvat, Stjepan V. Horvat, Franjo J. Horvat, Franjo Jany, Josip Mikulić, Đuro Crkvenčić, Jakob Smolec, Vinko Petak, Izidor Petak, Ivan Špoljarić, Benedikt Špoljarić, Valent Glavak, Josip Hajdinjak, Andrija Križanić, Tomo Kolak i Blaž Šalgaj. Kao što se iz popisa vidi nogometašima Svetoga Đurđa u samom početku pridružili su se nogometni zanesenjaci iz drugih sela, iz Hrastovskoga Andrija Križanić i Tomo Kolak, iz Obrankovca Vinko Petak i Izidor Petak te iz Luke Franjo Jany.
No, klub je osnovan pa se postavio problem igrališta. Rješenje je nađeno na seoskoj gmajni »Veliki dol«, gdje je uređeno prvo nogometno igralište SD »Nada« Sveti Đurđ.
Boja »Nade« bila je crna, a na prsima, na lijevoj strani u kružnici je pisalo SD »NADA«. Već smo spomenuli da su prve utakmice igrane s »Plitvicom« iz Poljanca koja je u to vrijeme bila, izgleda, najbolje organizirana i sakupljala ponajbolje igrače. Kasnije su se u klub počeli uključivati i novi igrači, koji su klubu dali i novi zamah. To su: Antun Kišić, Đuro Kišić, Mato Gomaz, Ivan Petrošanec, Josip Petrošanec, Josip Mikulić, Mijo Gomaz, Ignac Bendelja, Ivan Juras i Ivan Blagaj.
Klub je vrlo uspješno djelovao sve do početka drugog svjetskog rata kada je večina momčadi otišla u rat. Mnogi se nisu ni vratili, a poslije rata rad kluba je ponovno obnovljen i nadjenuto mu je ime NK »Drava« Sveti Đurđ.
Nogometni klub »Drava« Sveti Đurđ jedan je od onih klubova na ludbreškom području koji je sudjelovao u osnivanju svih nogometnih asocijacija u ovom našem kraju. Tako je »Drava« osnivač Općinskog nogometnog kupa i Općinske nogometne lige Ludbreg. Tijekom godina Drava se pokazala kao jedan od vodećih klubova ludbreške regije, pa je 1979. osvojila tadašnji općinski kup. Godine 1984. »Drava« je prvak Općinske A lige, i stječe pravo natjecanja u Nogometnoj ligi Zajednice općina Varaždin. Te godine »Drava« obilježava i svoju jubilarnu 50. obljetnicu osnivanja i rada, pa je plasman u višu ligu najljepši dar jubileju.

Zlatno doba Drave bilo je sredinom osamdesetih godina kada je stasala jedna iznimna generacija koja je klub uvela u regionalnu ligu Zajednica općina Varaždin, što je jedan od najvećih klupskih uspjeha. Nakon odlaska te generacije klub ulazi u krizno razdoblje, a ponovni uspon počinje 1992. godine kada Drava tri godine zaredom (!) ulazi u viši natjecateljski stupanj pod vrlo uspješnim vodstvom predsjednika Zvonimira Špoljarića. Naime, u sezoni 1993./1994. Drava ulazi u II. županijsku nogometnu ligu i osvaja prvo mjesto, pa se već dogodine natječe u Prvoj županijskog ligi. Kao novak, Drava u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi 1995. godine osvaja 1. mjesto i prelazi u Četvrtu HNL -sjever, gdje osvaja drugo mjesto i od 1996. godine postaje sudionik Treće HNL – sjever. Klub je vrhunac doživio 1997. godine, kada je osvojio treće mjesto u 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi – sjever, plasirao se u finale Županijskog kupa i potpuno obnovio igralište i klupske prostorije, koje su do sada među najljepšima u ludbreškoj regiji.

Danas je Drava član Prve lige Nogometnog središta Ludbreg, u koju je poput većine ludbreških klubova istupila iz Županijske lige zbog materijalnih teškoća. Tijekom ove sezone seniorski sastav sačinjava veliki broj mladih igrača koji namjeravaju steći što više iskustva, ali i umiješati se u borbu za vrh prvenstvene tabele. Naime, ono što je klub oduvijek krasilo odličan je rad s mladima i veliki broj talentiranih mladića, od kojih su neki kao Slobodan Sudec ili Zoran Ivančić napravili velike karijere čak i na prvoligaškoj sceni. Dravina juniorska momčad posljednjih je nekoliko godina prvak svoje lige, a njeni najistaknutiji pojedinci, kao danas Mario Sačer, otišli su u varaždinski Varteks, što je pravo jamstvo da će ŠNK Drava još dugo dostojno prezentirati Sveti Đurđ na zelenim travnjacima sjeverne Hrvatske. ŠNK “Drava” i NK “AJAX” 2019. godine spajaju se u jedan klub koji se natječe u 1. županijskoj nogometnoj ligi pod imenom ŠNK “DRAVA-AJAX” Sveti Đurđ, Luka – Komarnica.