DVD Hrženica – najstariji DVD osnovan u seoskoj sredini na području srednje Europe

Hrženica je, zapravo, bila prvo selo u koje je izvan nekadašnjih trgovišta i gradića već 1872. godine prodrla vatrogasna ideja. Ovo se, dakako, može razumjeti: uzori su bili vrlo blizu, jer je nedaleki Varaždin osnovao «Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor» 1864. godine, a Ludbreg kao regionalno središte imao je četvrto DVD u Hrvatskoj (1869.). Svi zajedno imali su svaki svoj dovoljan razlog za to zbog čestih požara nezaštićenih domaćinstava. U Ludbregu je opomena bila najsvježija: godine 1864. izgorio je sav sjeveroistočni dio mjesta, a požarom su bili zahvaćeni i objekti starog grada pa je tom prilikom izgorjelo 67 različitih zgrada.

Osnivanje ludbreškog vatrogasnog društva izazvalo je veliki interes i u gradskoj okolici, jer su se u društvo učlanjivali i najaktivniji pojedinci iz tih sela. Tako je postao članom  DVD-a Ludbreg i Konrad Klingspoegel, učitelj iz Hrženice. Poslije trogodišnjeg iskustva u ludbreškom vatrogasnom «zboru» učitelj Klingspoegel je u Hrženici imao oduševljene osnivače Josipa Kosira, Roka Kovača, Matiju Čanakija i druge, s kojima osniva i «zbor» (DVD) u Hrženici 1872. godine. U prvom su pozivu objavili: pristupiti toj novoj humanoj organizaciji mogu svi: zdravi, okretni, požrtvovni i bistri ljudi koji su voljni da se podvrgnu disciplini zbora i da djeluju na opću dobrobit, kad se ukaže potreba.
Prilično primitivnim sredstvima (kante, škafovi, krampovi, čaklje i sl.) služili su se hrženički vatrogasci punih 20 godina, odnosno sve do nabave prve ručne štrcaljke.
Sredinom svibnja 1894. godine u Ludbregu su održane takozvane strukovne vježbe pod vodstvom Mirka Kolarića, učitelja hrvatskog vatrogastva. Kolarić u svojem izvješću u glasilu Vatrogasac između ostalog navodi: “Vježbe polaze članovi gasilačke čete ludbreške, nadalje podružnice Sesvete pod vodstvom zapovjednika Josipa Nemšića i vođa Ivana Premca i Roka Krušelja, podružnice Hrženica pod vodstvom Pavla Juričana, podružnice Sigetec pod vodstvom vođe Filipa Jadanića, obćine Sokolovec i Apatija. U opisu tadašnje opreme Kolarić navodi: Hrženica ima jednu jednomlaznu vožnjaču štrcaljku iz tvornice Franje Walsera, koje je cijev sisalica bez zračnjaka upilca, pa stoga cijevi sisalice prigodom rada silno trzaju, a mlaz štrcaljke nije vezan i silovit.

Najteže je požare DVD Hrženica imalo na pragu 20. stoljeća – 1901. i 1906. godine – kad je društvo uspjelo lokalizirati nezapamćene požare i time spriječiti katastrofalne štete na slamom pokrivenim objektima seoskih kućanstava. Zanimljivo je kako jedan dio mjesta zbog strašnih požara i danas nosi lokalni naziv «Pustine». Hrženički vatrogasci odazvali su se i na brojnim intervencijama izvan svoga sela i to najviše u samom Ludbregu, Martijancu, donjem Međimurju te obližnjim naseljima.

Vatrogasni vjesnik u broju 22 iz 1901. godine piše: «Dne 14. studenoga u 10 sati buknu požar u staji Tome Čmigovića u selu Hrženici kraj Ludbrega. Kako je u to doba puhao jaki jugozapadnjak, širila se vatra munjevitom brzinom tako da je za čas bilo 20 zgrada u jednom plamenu. Nakon uslijedjela uzbuda stigla je prva na garište vatrogasna četa iz Martijanca sa svojim zapovjednikom presvietlim gospodinom Pavlom barunom Rauchom, zatim vatrogasne čete iz Ludbrega, Svetog Đurđa i Preloga. Vatrogasne čete radile su neumorno boreći se s biesnim življem uz znatnu oskudicu vode. Revne vatrogasne štrcaljke radile su neumorno do 5 sati ujutro spasavajući i braneći što se je uopće još spasiti dalo. Njihova je zasluga da nije cielo selo izgorjelo. Požar je nastao sneopreznosti Čmigovića, koji je ostavio u staji svjetiljku, koju je krava repom prevrnula.»
 
Prvi svjetski rat ostavio je najdublji trag na članstvu i aktivnostima ovog vatrogasnog društva. Njegov je rad ponovno oživio 1933. godine. Poslije drugog svjetskog rata nabavljena je nova oprema. Kombi vozilo IMV kupljeno je 1975. godine. Godina 1970. posebno je značajna u povijesti društva radi suradnje sa tadašnjom Radiotelevizijom Zagreb. Naime, u ovom je selu snimljen dio popularnog humorističnog serijala «Mejaši» sa prikazom starih seoskih običaja. Serija pod nazivom «Vatrogasci» na humorističan je način prikazala i tadašnje prilike u DVD-u Hrženica.

U nastavku navodimo linkove na isječke iz spomenutog serijala “Mejaši”, odnosno epizode pod nazivom “Vatrogasci”:

Veliki zamah u bližoj povijesti društva počinje s izgradnjom postojećeg vatrogasnog doma u ranim osamdesetim godinama 20. stoljeća. U to su vrijeme ime mjesta uspješno promovirale natjecateljske desetine. Muška je ekipa u Varaždinu osvojila prvo mjesto na najprestižnijem hrvatskom natjecanju vatrogasaca, «Memorijalu Mirko Kolarić».
Uspješnom organizacijom 125. obljetnice DVD-a Hrženica 1997. godine i 130. obljetnice osnutka 2002. godine završeno je jedno razdoblje u razvoju ove značajne organizacije te pripremljen teren za prirodnu smjenu generacija u Društvu. U okviru obilježavanja spomenute obljetnice 2002. godine Društvo je nabavilo novije rabljeno kombi vozilo marke “Mercedes” iz Njemačke. 

Nekoliko riječi o DVD-u Hrženica danas
Učestale promjene u zakonskim odredbama te problemi vezani uz financiranje vatrogastva uvelike otežavaju rad naših humanitarnih i dobrovoljnih organizacija. DVD Hrženica danas je značajan čimbenik zaštite od požara i vatrogastva u Općini Sveti Đurđ, odnosno na sjeveru ludbreške regije. Kao subjekt glavne operativne potpore središnjem općinskom DVD-u Sveti Đurđ, postrojba DVD-a Hrženica danas broji 28 članova, no uz njih djeluje i 16 pričuvnih članova, 12 pomažućih članova, 5 veterana, 9 žena i 34 pripadnika vatrogasne mladeži te djece. Tako Društvo ukupno broji 104 člana.

Oslonac u pogledu opremljenosti postrojbe predstavlja kombi vozilo marke Mercedes, nabavljeno uoči proslave 130. obljetnice osnutka Društva 2002. godine. Desetak kompleta osobne zaštitne opreme Društvo je primilo od strane britanske organizacije Operation Florian 2009. godine, čime su stečeni razmjerno dobri uvjeti za operativan rad članova postrojbe.

Posljednja događanja u ovom Društvu dugoročna su najava vrlo svijetlih dana za ovu organizaciju. Ponajviše se to odnosi na izniman porast mladeži koja radi u okviru Društva. Nakon vrlo dobrih rezultata koje je u 90-tim godinama prošlog stoljeća osvajala ženska seniorska desetina na području šire ludbreške regije, istim putem 2001. godine krenuli su dječaci u kategoriji od 6 do 12 godina, osvojivši vrlo visoke plasmane na više županijskih natjecanja.
Najveći iskorak u segmentu natjecanja svakako je ostvarilo muško “A” seniorsko odjeljenje osvojivši drugo mjesto u ukupnom poretku Kupa Hrvatske vatrogasne zajednice za 2010. godinu.

Recimo pri kraju kako postrojba Društva godišnje bilježi 4 požara u prosjeku, a velik broj mladih operativnih članova redovito sudjeluje u osposobljavanju za različita vatrogasna zvanja, uz aktivnu ulogu u svim pokaznim taktičkim vježbama na području općine.

U nastavku navodimo link na kratak filmić odnosno presjek rada u povijesti s posebnim naglaskom na 2009. godinu:

Podaci o udruzi:
Naziv: Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrženica
Skraćeni naziv: DVD Hrženica
Sjedište: Braće Radića 54, Hrženica
Registarski broj: 05000089
Matični broj: 03046338
OIB: 54219110534
Žiro račun: 2340009-1110392822
Kontakt telefon: 091/723-7963 (Ivan Debelec, predsjednik), 091/890-8050 (Goran Čanaki, zapovjednik), 091/928-1160 (Luka Gašparić, tajnik)
Telefoni za dojavu: 193 – Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 – Centar 112 – Varaždin
E-mail: dvd-hrzenica@hi.t-com.hr
Web stranica: http://hrzenicadvd.blog.hr/