DVD Karlovec Ludbreški

Dobrovoljno vatrogasno društvo Karlovec Ludbreški osnovano je 6. siječnja 1945. godine, a nastalo je slijedom preustroja DVD-a Sesvete Ludbreške, s obzirom da je dotad zajedničko Društvo u Sesvetama pretvoreno u 3 zasebne organizacije (DVD Sesvete Ludbreške koji je priznat kao sljednik Društva osnovanog 1893. godine, DVD Karlovec Ludbreški i DVD Struga).

Skrbeći prije svega o zaštiti od požara u vlastitom naselju, DVD Karlovec Ludbreški kao i ostala vatrogasna društva u ovom kraju opremao se kroz svoj povijesni put u skladu s mogućnostima sredine u kojoj djeluje. Tako je zaprežnu “špricu” početkom 90-tih godina prošlog stoljeća zamijenilo prvo kombi vozilo marke IMV, primljeno od prijateljskog DVD-a “Kustošija” iz Zagreba. Novije kombi vozilo marke Renault  nabavljeno je 2009. godine zahvaljujući sredstvima VZO Sveti Đurđ i Općine Sveti Đurđ.

Članovi Društva od samih začetaka svog djelovanja redovito se osposobljavaju za vatrogasna zvanja, a aktivni su i na raznim područjima društvenog života u mjestu. Tradicionalna je uloga Društva u obilježavanju blagdana “Rokovo”, a krajem 90-tih godina prošlog te početkom ovog stoljeća nekoliko su puta organizirana i pozivna vatrogasna natjecanja za prosječno 10-tak odjeljenja s područja cijele ludbreške regije.

Svakako najznačajniji rezultat natjecateljskih odjeljenja ovog Društva predstavlja osvajanje naslova viceprvakinja Varaždinske županije od strane ženskog “A” odjeljenja 1999. godine. Isto je odjeljenje tako steklo pravo nastupa na 3. Državnom natjecanju vatrogasaca 2000. godine na varaždinskom stadionu Sloboda te predstavljajući našu županiju prezentiralo solidan nastup. Bio je to prvi povijesni nastup jednog odjeljenja s područja općine Sveti Đurđ na državnom natjecanju. Recimo i kako su boje DVD-a Karlovec Ludbreški u tom odjeljenju branile: Valentina Kovačić, Petra Kovačić, Margita Kovačić, Renata Kovaček, Ivana Sačer, Vesna Sačer, Sandra Valenko, Gordana Šmer, Marina Valjak i Nataša Skupnjak.

Tijekom posljednjih 15-tak godina u Društvu neprestano djeluje muško “A” natjecateljsko odjeljenje, a koje je u novom podmlađenom sastavu nastupilo 2010. godine na regionalnom natjecanju u Vrbanovcu, osvojivši pritom 3. mjesto u istoj kategoriji u okviru općinskog natjecanja.
Društvo danas čini oko 30 članova, od čega 15 aktivnih operativaca.

Podaci o udruzi:
Naziv: Dobrovoljno vatrogasno društvo Karlovec Ludbreški
Skraćeni naziv: DVD Karlovec Ludbreški
Sjedište: Lug 1, Karlovec Ludbreški
Registarski broj: 05000222
Matični broj: 03052125
OIB: 78233609302
Kontakt telefon: 091/1387-351 (Krunoslav Turković, predsjednik), 098/945-3332 (Kristijan Juričan, zapovjednik), 099/754-4643 (Filip Janičar, tajnik)
Telefoni za dojavu: 193 – Operativno dežurstvo JVP Grada Varaždina, 112 – Centar 112 – Varaždin